Blat marmurowy do kuchni
Kuchnia - Blat rodzaj marmur aranżacje, inspiracje 2024
Marmur jest kamieniem, który już od tysiącleci wykorzystywany był w budownictwie i w wykańczaniu wnętrz. Ogromny wpływ na popularność marmuru miały niewątpliwie jego walory estetyczne. Ten piękny, naturalny kamień występujący w wielu kolorach i odcieniach o charakterystycznym żyłowaniu to niewątpliwie jeden z piękniejszych materiałów budowlanych i aranżacyjnych. Dość często kamień ten wykorzystywany jest do wykonania blatu kuchennego. Jakie są wady i zalety marmurowych blatów kuchennych przeczytacie w dalszej części tekstu.
Zobacz co radzą specjaliści!
Kuchnia z marmurowym blatem
Aranżacja kuchni z marmurowym blatem to jedna z częściej wymienianych aranżacji wykończenia wnętrza kuchni w naturalnym kamieniu. Poza niewątpliwie estetycznymi walorami takiej aranżacji walor praktyczny także ma ogromne znaczenie. Kuchnia to miejsce, gdzie przygotowujemy posiłki i blat pełni w niej bardzo ważną funkcje. Dlatego powinien być nie tylko ozdobą, ale praktycznym miejscem, gdzie bez problemu poddamy obróbce fizycznej i nierzadko termicznej różnego rodzaju produkty spożywcze. Jakie są wady i zalety marmurowych blatów w kuchni przeczytacie w naszym poradniku.
Plusy i minusy marmurowych blatów
Wielu ekspertów odradza zastosowanie blatów marmurowych szczególnie w kuchni. Poza niebywałymi walorami estetycznymi niestety marmur nie jest najlepszym materiałem na kuchenny blat. Marmur niestety jest kamieniem bardzo nasiąkliwym i przez to jest podatny na pojawienie się plam. Dużo lepszym kamieniem jest granit, dużo twardszy i praktyczniejszy materiał oraz mniej absorbujący płyny. W przypadku marmuru wylanie na nim wina, kawy czy soku owocowego w łatwy sposób może doprowadzić do przebarwień. Na szczęście na rynku jest dostępnych wiele preparatów, które tworzą skuteczną powłokę ochronna na marmurowym blacie i uczynią ten kamień łatwiejszym do użytkowania i konserwacji. Regularna impregnacja sprawi zabezpieczy marmur przed odbarwieniem. Staranna pielęgnacja może być dość uciążliwa, a substancje zawierające w sobie kwasy taki jak np. sok z cytryny mogą trwale uszkodzić marmurowy blat. Kolejną wadą marmuru jest jego dość szybka ścieralność. Niestety marmur nie jest dość twardym kamieniem, dlatego nie jest zalecany na posadzki czy nawet blaty. Zbyt częste jego użytkowanie może doprowadzić do przetarć i uszkodzeń.
Aranżacja kuchni z marmurowym blatem
Niewątpliwą zaletą marmuru jest jego dostępność w wielu wariantach kolorystycznych. Najpopularniejszy jest marmur biały i czarny, ale dostępne są marmury w odcieniu szarym, beżowym błękitnym, zielonym i czerwonym. Czarne, marmurowe blaty idealnie sprawdzą się w kuchniach w stylu industrialnym i loft. Natomiast biały marmur to klasyczne rozwiązanie do kuchni w tradycyjnym stylu. Połączenie marmuru z jasnym drewnem sprawdzi się także w kuchni w stylu skandynawskim. Pamiętajmy, aby styl i wykończenie naszych marmurowych blatów pasowała do reszty mieszkania lub choćby kuchni. Umiejętna aranżacja naszej kuchni na pewno pozytywnie wpłynie na pozostałe wnętrza w naszym domu.