Lodówka to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. W nowoczesnych modelach zastosowano liczne rozwiązania, takie jak funkcja No Frost, które pozwalają na przedłużenie świeżości przechowywanych produktów i cieszenie się ich doskonałym smakiem. Jednak istotną kwestią jest również właściwe korzystanie z lodówki – zwłaszcza ustawienie odpowiedniej temperatury. To od niej w największej mierze zależy, czy Twoja żywność będzie przechowywana w należyty sposób. Jaka powinna być temperatura w lodówce? Sprawdźmy!
Odpowiednia temperatura w lodówce, czyli sposób na świeżą żywność
Błędem wielu osób korzystających z lodówek jest ustawianie zbyt niskiej temperatury. W efekcie produkty spożywcze zamiast zostać schłodzone, często są zamrażane, co może doprowadzić do ich zepsucia. Temperatura nie może być również zbyt wysoka, ponieważ przyczyniać się będzie do szybszego rozwoju bakterii, a co za tym idzie – problemów ze świeżością mięs czy innych produktów.
Warto również wiedzieć, że to, jaka powinna być temperatura w lodówce, zależy od jej poszczególnych stref. Inna będzie na górnych półkach, gdzie przechowujemy nabiał, sosy czy słoiki z żywnością, a inna na dole, gdzie znajduje się miejsce dla wędlin, serów, warzyw i owoców. Na szczęście ustawianie temperatury w lodówce nie stanowi problemu – wyposażona jest ona bowiem w termostat, dzięki któremu możesz zadbać o to, by Twoje produkty przechowywane były w jak najlepszych warunkach.
Jaka powinna być temperatura w lodówce?
Przyjmuje się, że temperatura w lodówce nie powinna być niższa niż 0oC, ponieważ mogłoby to doprowadzić do zamrożenia produktów. Ustawienie termostatu powinno zależeć od wspomnianych wcześniej stref termicznych. Jaka powinna być temperatura w lodówce, by przechowywanie konkretnych produktów było bezpieczne? Oto optymalne ustawienia!
Dolne pojemniki, w których przechowuje się warzywa i owoce, to w praktyce najcieplejsze miejsce w lodówce. Optymalną temperaturą jest tutaj 7-8oC – dzięki temu przechowywane produkty z jednej strony pozostaną świeże przez długi czas, a z drugiej nie będzie dochodzić do ich zamrażania.
Nad dolnymi pojemnikami zwykle znajduje się półka do przechowywania mięs, ryb i wędlin. Tutaj temperatura powinna być niższa – około 2oC.
Środkowe półki są idealne do przechowywania zup, serów i innych produktów mlecznych, a także ciast, dlatego też optymalna temperatura wynosić powinna 4-5oC.
Górne półki najlepiej sprawdzą się do przechowywania produktów o dłuższym terminie przydatności do spożycia, a ich optymalną temperaturą będzie 6-7oC.
Warto również zwrócić uwagę na temperaturę przegród znajdujących się na drzwiach lodówki. Jest to idealne miejsce do ustawiania różnego rodzaju sosów i przypraw. Jaka powinna być temperatura w lodówce w tym miejscu? Zakłada się, że najlepsze będzie 8-12oC.
Jak więc widać na powyższych przykładach, optymalna temperatura w urządzeniu to 4-8oC. Inaczej sytuacja wygląda w kwestii zamrażalnika – tutaj również możesz skorzystać z termostatu. Najlepsze warunki do mrożenia różnego rodzaju produktów spożywczych to minimum 16-18oC.
O co jeszcze zadbać, korzystając z lodówki?
Wiesz już jaka powinna być temperatura w lodówce, jednak to nie wszystko, by zachować świeżość produktów. Warto również zwrócić uwagę na kilka innych, bardzo istotnych kwestii, dzięki którym przechowywana żywność będzie zdatna do użytku, a Ty unikniesz ryzyka rozwoju bakterii. Pamiętaj przede wszystkim o tym, by:
Sprawdź również inspiracje przedstawiające Kuchnie z drewnianą podłogą
nie układać produktów w lodówce zbyt gęsto, ponieważ mogłoby to zaburzyć cyrkulację powietrza i tym samym doprowadzić do niewłaściwego chłodzenia;
wkładać do środka ostudzone produkty i zawsze czyścić warzywa czy owoce, zanim znajdą się one w pojemniku;
dbać o porządek i czystość w lodówce, ponieważ wszelkie zanieczyszczenia mogłyby przyczynić się do szybszego rozwoju bakterii;
przechowywać produkty w szczelnych pojemnikach – dzięki temu z jednej strony nie będą wysychały, a z drugiej w Twojej lodówce nie pojawią się nieprzyjemne zapachy.