Lawenda to popularna i wyjątkowo atrakcyjna wizualnie roślina, która za sprawą swojego charakterystycznego koloru nadaje wyjątkowej estetyki i pięknego wyglądu każdemu miejscu, w którym się znajduje. Lawenda świetnie prezentuje się zarówno w ogrodzie, jak i w doniczkach – na balkonie czy w we wnętrzu. Odznacza się ona także szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi, o których również warto pamiętać!
Lawenda – co powinniśmy wiedzieć?
Lawenda jest rośliną występującą w kilkunastu różnych odmianach. W Polsce najczęściej uprawiana jest lawenda wąskolistna, zwana także lekarską o łacińskiej nazwie lavandula angustifolia. Naturalnie lawenda występuje głównie w basenie Morza Śródziemnego oraz w południowej części Azji. Roślina ta była powszechnie uprawiana i stosowana już setki lat temu, nie tylko ze względu na swoje walory estetyczne, ale także wyjątkowy zapach oraz prozdrowotne właściwości. Dawniej lawendę stosowano szeroko jako skuteczny środek na bóle mięśni i stawów, jak również bolesne zapalenie korzonków. Krzewuszka o fioletowych kwiatach sprawdzała się także w przypadku infekcji dróg oddechowych, bezsenności oraz migreny. Obecnie wykorzystuje się ją w postaci olejków eterycznych, jako naturalny środek relaksujący i przeciwbólowy, a także jako substancję skutecznie odstraszającą komary i kleszcze. Lawendę stosuje się również w kuchni, a także do dekoracji wnętrz.
Jej szerokie zastosowanie i mnogość walorów sprawiają, że coraz więcej osób chętnie uprawia ją nie tylko w ogrodzie, ale także na balkonie, a nawet w mieszkaniu w centrum miasta, w doniczce na parapecie.
Pielęgnacja lawendy – najważniejsze informacje
Lawenda jest rośliną bezsprzecznie estetyczną, ale i stosunkowo odporną, dlatego też nie wymaga szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Może być uprawiana bezpośrednio w ziemi, w ogrodzie, jak i w donicach czy pojemnikach – na zewnątrz oraz wewnątrz.
Jeżeli planujemy uprawę lawendy w ogrodzie, musimy wybrać dla niej odpowiednio nasłonecznione miejsce. Roślina potrzebuje bowiem stałego dostępu do światła oraz regularnego nawadniania. Od czasu do czasu, najczęściej między sezonami, lawenda wymaga także przycinania. Roślinę uprawianą w ogrodzie możemy co jakiś czas wzmocnić nawozem, najlepiej z dużą ilością potasu. Nie warto jednak zbyt często zasypywać lawendy wzmacniaczami, gdyż może to negatywnie wpłynąć na jej odporność na niskie temperatury; zbyt często nawożona lawenda może więc nie przetrwać zimy. Nawet nienawożoną lawendę należy okryć słomą lub igliwiem jeszcze przed nadejściem chłodniejszych miesięcy.
Dla lawendy uprawianej w doniczce warto wybrać nie tylko odpowiedni pojemnik i ziemię, ale także korzystne dla niej towarzystwo. Roślina będzie dobrze rozwijać się w sąsiedztwie goździków, macierzanek oraz fioletowych mikołajków. Może być również uprawiana w donicy z bodziszkami oraz różową naparstnicą. Oczywiście lawenda doskonale sprawdza się także solo, jako jedyna, grająca główną rolę w donicy roślina.
Podobnie jak w przypadku uprawy w ogrodzie, także doniczkowa lawenda potrzebuje miejsc dobrze nasłonecznionych i przewiewnych. Umieszczona w donicy wymaga ponadto także warstwy drenażu o wysokości nie mniejszej niż pięć centymetrów. Dla lawendy warto wybrać stosunkowo głębokie donice lub pojemniki; roślina ta bowiem mocno się ukorzenia.
Zobacz projekty w kategorii Aranżacja małego ogrodu
Jaka ziemia do lawendy sprawdzi się najlepiej?
Optymalnym wyborem będzie żyzne i dobrze przepuszczalne podłoże, charakteryzujące się odczynem o pH w granicach 6,0–7,0, a więc lekko zasadowym bądź obojętnym. Ziemia do lawendy powinna być także bogata w wapń.
Możemy zdecydować się na zakup gotowej ziemi przygotowanej z myślą o lawendzie lub samodzielnie wykonać potrzebną mieszankę. W jej skład może wchodzić uniwersalna, dobrej jakości ziemia do roślin ogrodowych oraz piasek. Nie zapominajmy także o drenażowej warstwie keramzytu, grubego żwiru lub kamieni, która umożliwi swobodny odpływ nadmiaru wody z ziemi. Jest to w przypadku lawendy szczególnie istotne, bowiem roślina szczególnie źle znosi zbyt dużą ilość wody w podłożu, podczas gdy z czasowym przesuszeniem radzi sobie zdecydowanie lepiej.