W czasie zwykłego obiadu w domu raczej nie stosuje składania serwetki i podawania jej ze sztućcami. Takie zabiegi kojarzone są bardziej z wyjątkowymi okazjami jak świąteczna wigilia czy śniadanie wielkanocne. Takie przyozdobienie stołu to dodatkowy element w czasie romantycznej kolacji, który jeszcze bardziej podniesie rangę tego wydarzenia.
Dobrze złożona serwetka znakiem stylu i elegancji
Ładnie złożona serwetka, w którą schować można sztućce, stanowi znak elegancji i stylu. Podwyższa to znaczenie danego posiłku. Dlatego też stosuje się to przy specjalnych okazjach. Tak wyjątkowe zastawienie stołu z pewnością uświetni ślub, święta, czy romantyczną kolację.
Oprócz hoteli i sal bankietowych trudno spotkać regularnie przygotowywanie stołów w ten sposób. Dlatego też poniżej znajdziesz dokładne instrukcje, w jaki sposób można wykonać różne serwetkowe pojemniki na sztućce.
Prosta kieszonka na sztućce
Choć prosta kieszonka jest łatwa do wykonania, daje bardzo dobre efekty. Można ją jeszcze dodatkowo przystroić w zależności od okazji, na przykład białym kwiatem w przypadku ślubu. Jak złożyć serwetkę w prostą kieszonkę?
Na początek złóż serwetkę na cztery części, aby powstał równy kwadrat. Połóż ją na stole tak, by można było ją swobodnie rozłożyć.
Po rozłożeniu pierwszej warstwy otrzymasz dwa równoramienne trójkąty.
Obróć serwetkę wierzchnią stroną do dołu. Złap za lewy bok i złóż do środka serwetki.
Teraz podobnie zrób z prawą częścią, ale włóż ją do środka wcześniej powstałej kieszonki.
Serwetkowa kieszonka jest gotowa. Możesz udekorować ją kwiatem lub przewiązać sznurkiem. Do środka natomiast można włożyć sztućce, które podasz gościom.
Potrójna kieszonka na sztućce
Bardzo podobnie składa się serwetkę w potrójną kieszonkę.
Najpierw złóż serwetkę na cztery części (na pół i jeszcze raz na pół).
Rozłóż pierwszą warstwę, aby powstały dwa trójkąty. Następnie odegnij drugą warstwę. Teraz jednak utwórz z niej mniejszy trójkąt, zachowując około centymetra odstępu od pierwszej warstwy. Analogicznie utwórz też trzeci, najmniejszy trójkąt.
Delikatnie odwróć serwetkę na drugą stronę, trójkątami do blatu stołu. Złap lewą stronę i złóż ją do środka.
Podobnie zrób z prawą stroną, wkładając ją do powstałej kieszonki.
W tym przypadku powstaje serwetka z trzema kieszonkami. Można do nich włożyć kolejno nóż, widelec i łyżkę. Takie ułożenie z pewnością zrobi na gościach jeszcze lepsze wrażenie.
Dekoracyjny trójkąt na sztućce
W tym sposobie do składania podchodzi się nieco w inny sposób. Mimo to zaczyna się dokładnie od tego samego kroku.
Złóż serwetkę na cztery części, uzyskując kwadrat.
Obróć serwetkę, aby przypominał on romb. Następnie złap za górny róg i zegnij jedną warstwę w dół, do pozycji trójkątnej.
Następne dwie warstwy także zginaj w podobny sposób, jednak dopilnuj, by powstawały coraz mniejsze trójkąty.
Delikatnie obróć serwetkę trójkątami do blatu. Złap za lewy róg i złóż go do środka, mniej więcej do linii symetrii.
Podobnie zrób z prawym rogiem, wsuwając go do powstałej w poprzednim kroku kieszonki. Aby całość dobrze się trzymała, możesz dodatkowo przymocować wszystko spinką.
Po obróceniu serwetki otrzymasz gotową kieszonkę na sztućce. Możesz ją ozdobić i podać na stół.
Serwetka złożona w kopertę
Nieco inną propozycją może być złożenie serwetki w kształt koperty. W tym celu wykonaj poniższe kroki.
Złóż serwetkę w trójkąt. Niech najdłuższy bok będzie skierowany w Twoją stronę.
Następnie oba boczne rogi złóż do środka tak, by spotkały się w osi trójkąta. Powtórz tę czynność jeszcze raz, składając boki do środka.
Teraz możesz złapać dolną krawędź i złożyć ją do góry, aż do podstawy pozostałego na górze trójkąta.
Zginając górny trójkąt do dołu, uzyskasz doskonałe zamknięcie koperty. Całość zabezpiecz spinkami, aby się nie rozłożyło.
Do środka można włożyć karteczkę z imieniem lub jakiś drobny upominek. Dodatkowo możesz ją przyozdobić kwiatkiem lub inną dekoracją.