Fundusze europejskie flaga logotyp Rzeczpospolita Polska flaga Unia Europejska flaga logotyp

Kompost jak zrobić - co przyspiesza kompostowanie?

Nim dowiesz się, jak zrobić kompost, zastanów się, czym w ogóle jest kompostownik i sam kompost.

Los środowiska nie jest Ci obojętny i chciałbyś w jakiś sposób przyczynić się do redukcji ilości produkowanych śmieci z resztek owoców i warzyw? Chcesz przy tym ograniczyć wydatki związane z utylizacją odpadów? Rozważ budowę kompostownika! Nie wiesz, jak zrobić kompost? Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, co jest potrzebne do budowy kompostownika i jak przebiega kompostowanie. Dowiesz się też, co przyspiesza rozkład biomasy. Zapraszamy do lektury!

Czym jest kompostownik?

Dzięki kompostownikowi oszczędzasz!

Nim dowiesz się, jak zrobić kompost, zastanów się, czym w ogóle jest kompostownik i sam kompost.

W pierwszej kolejności przyjrzyjmy się zatem kompostownikowi. Jest to wskazane miejsce lub bardziej pojemnik, w którym powstaje kompost, a więc nawóz. A teraz dokładniej i bardziej technicznie – kompost powstaje na skutek tlenowego rozkładu biomasy (substancji organicznych – traw, gałęzi, liści oraz resztek owoców i warzyw).

Dzięki kompostownikowi oszczędzasz – większość rejonów i miast wprowadza specjalne, preferencyjne stawki wywozu odpadów BIO, jeśli posiadasz kompostownik. Zatem płacisz mniej za utylizację odpadów.

Czy możesz postawić kompostownik w dowolnym miejscu? Wydawać by się mogło, że lokalizacja kompostownika na posesji prywatnej nie powinna interesować nikogo poza domownikami. Okazuje się jednak, że miejsce rozkładu biomasy posiada dokładne wytyczne i regulacje prawne. Są one spisane w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 17 lipca 2015 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2015, poz. 1422).

Kompost – czego używać?

Zanim odpowiemy na pytanie, jak zrobić kompost, warto wiedzieć, co można, a czego nie powinno się umieszczać w kompostowniku, aby zapewnić optymalne warunki rozkładu biomasy.

Co można umieścić w kompostowniku?

  • Kuchenne odpadki (wyjątek stanowi mięso oraz ryby),

  • Fusy kawy oraz liście lub torebki po herbacie,

  • Skoszoną trawę, liście (oprócz dębu, orzecha i olchy),

  • Obierki z owoców i warzyw, resztki,

  • Popiół drzewny,

  • Muł z oczka wodnego,

  • Trociny,

  • Obornik.

Czego nie powinno się wrzucać do pojemnika na kompost?

  • Mięsa i ryb (przyciągają gryzonie i drapieżniki),

  • Skórki po cytrusach,

  • Chorych roślin (lepiej spalić niż rozszerzać infekcje),

  • Nasion i pestek (mogą zacząć kiełkować),

  • Odpadów niebędących BIO (metale, szkło, plastik),

  • Popiołu węglowego,

  • Gazet i barwionych czasopism.

Jak zrobić kompost?

Nie wiesz, jak zrobić kompost? To nic skomplikowanego! Gdy już masz kompostownik, na jego dnie rozstaw kilka gałęzi – pomogą w cyrkulacji powietrza nim ulegną rozkładowi. Następne w kolejności są odpadki organiczne oraz liście i skoszona trawa. Ta warstwa powinna mieć mniej więcej 30 cm wysokości. 

Kolejnym krokiem będzie umieszczenie przepracowanego kompostu – jeśli to Twój pierwszy kompost, warto dodać wspomagacz w postaci środka wzbogacanego bakteriami. Pozwoli to rozruszać cały proces kompostowania. Dodaj warstwę ziemi jako podkład do kolejnego poziomu odpadków i trawy. 

Na tym nie koniec. Co mniej więcej 2–3 tygodnie należy lekko rozruszać lub przekopać zawartość kompostownika, żeby poprawić cyrkulację powietrza kompostu. 

Jak długo trwa kompostowanie?

Już wiesz, jak zrobić kompost. Ale kiedy poznać, że kompost jest gotowy? Jego konsystencja i wygląd powinien przypominać leśną ściółkę. Ile czasu może zająć ten proces? Zakładając optymalne warunki do rozkładu (cyrkulacja powietrza, temperatura, wilgotność itp.) możesz uzyskać gotowy kompost nawet w 2 miesiące. 

Najczęściej jednak proces ten trwa do 6 miesięcy, a w niesprzyjających warunkach nawet i rok. Pamiętaj o regularnym przekopywaniu kompostu – w razie potrzeby użyj specjalnych preparatów przyspieszających proces rozkładu. Niektórzy ogrodnicy sugerują, aby wspomagać się pracą dżdżownic kalifornijskich, ponieważ ich obecność wpływa na poprawę żyzności. Innymi słowy: dżdżownice trawią i wydalają odpady organiczne w kompostowniku (wydaliny nazywa się koprolitami, są one cenną substancją w procesie rozkładu kompostu).


Pamiętaj o regularnym przekopywaniu kompostu – w razie potrzeby użyj specjalnych preparatów przyspieszających proces rozkładu.