Złota polska jesień zachwyca feerią barw i bogactwem plonów. Warto zadbać o to, aby jesienny klimat zagościł także w naszym domu. Zarówno w sferze kulinarnej, jak i w formie niepowtarzalnych dekoracji. W dzisiejszym artykule opowiemy o dyni, która jest symbolem jesieni. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Podpowiadamy zatem, jak można ją wykorzystać.
Jesienią warto wykorzystać obfitość plonów i zrobić zaprawy, które dostarczą witamin w mroźne dni. Zimą mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, a więc warto się zabezpieczyć i przygotować spiżarnię na ten czas.
To dobry moment, by zaopatrzyć się w zestaw garnków. Świetnie sprawdzają się wysokiej jakości garnki gerlach. Oczywiście można również kupić pojedyncze garnki. Wykonane ze stali nierdzewnej naczynia mają ścianki o grubości 0,6 mm, dzięki czemu są bardzo solidne i wytrzymałe. Nie ulegają uszkodzeniom mechanicznym czy odkształceniom.
Ponadto garnki są energooszczędne – głównie ze względu na to, że mają grube, trójwarstwowe dno z wbudowanym dyskiem aluminiowym. Ciepło jest rozprowadzane równomiernie, a garnek dłużej utrzymuje temperaturę dania. Co ciekawe – garnków można używać również do pieczenia (w temperaturze do 180°C).
Do wyboru są różne rodzaje garnków. Zestawy garnków nadają się do płyt indukcyjnych, jak również do gotowania na tradycyjnych kuchenkach. Stal nierdzewna w jasnym kolorze oraz proste wzornictwo sprawiają, że garnki są niezwykle eleganckie. Ich atutem jest też łatwość przechowywania.
Podczas przygotowywania jesiennych zapraw przyda ci się kilka garnków różnej wielkości (do gotowania mleka, przygotowywania makaronu itp.), rondel, patelnia, a także naczynie żaroodporne do zapiekania.
Królowa jesiennych dań – dynia piżmowa
Dynia piżmowa (Cucurbita moschata) uchodzi za najsmaczniejszą odmianę tego warzywa. Ciekawostką jest natomiast fakt, że tak naprawdę ta niewielka dynia piżmowa o gruszkowatym kształcie pod względem naukowym jest owocem.
Dynia piżmowa jest niewielka – waży do 3 kilogramów. Charakteryzuje ją intensywny pomarańczowy kolor, dzięki czemu idealnie wpisuje się w jesienne dekoracje. Ponadto ma subtelny, maślany smak. Charakterystyczny jest też zapach piżma (jak sama nazwa wskazuje).
Bez wątpienia warto wykorzystać dynię piżmową w swojej kuchni. Pod grubą pomarańczową skórką kryje się wiele cennych składników odżywczych. Należą do nich między innymi:
witamina A i E
witaminy z grupy B
kwas foliowy
magnez
potas
beta-karoten
Ponadto dynia piżmowa jest niezwykle bogata w błonnik. Zawiera też sporo wody. Co za tym idzie – nawadnia organizm. To bardzo ważne zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy nie pijemy już tak dużych ilości wody. Spożywanie dyni ma pozytywny wpływ na układ trawienny.
W kuchni dynia piżmowa ma bardzo szerokie zastosowanie. Można ją spożywać pod postacią gęstej zupy-krem. Jest wykorzystywana również do przyrządzania wypieków. Upieczesz z niej babeczki, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, jak również chlebek dyniowy. Ze smakiem dyni idealnie komponują się jesienne przyprawy, a więc: aromatyczny cynamon, gałka muszkatołowa, goździki. Dynia jest również pełnoprawnym daniem obiadowym. Możesz ją dodać do zapiekanki czy zrobić oryginalny sos do makaronu. Z dyni zrobisz także frytki (zdecydowanie zdrowsze od tych sklepowych). Możesz ją również wydrążyć, wypełnić farszem i upiec w piekarniku. To wspaniałe urozmaicenie jesiennego menu.
Najpiękniejsze dekoracje z dyni piżmowej
Jako że dynia piżmowa jest niewielkim i zgrabnym warzywem – chętnie wykorzystuje się ją do dekoracji domu. Oczywiście najpopularniejszym sposobem na wykonanie dekoracji z użyciem dyni jest wydrążenie jej i wycinanie kształtów (otworu na oczy i buzię). To doskonała zabawa – zwłaszcza, gdy masz dzieci. Niemniej do tego celu lepiej sprawdzają się dynie o dużych rozmiarach.
Małe dynie piżmowe mogą stać się elementem jesiennej kompozycji – wystarczy taca, na której położysz świecę zapachową, a wokół niej ułożysz dynie, kasztany, szyszki i orzechy (mogą być pomalowane na złoty kolor). Możesz również opleść całość sznurem delikatnych lampek na baterie.
Kolejna propozycja to dynia, zamknięta w szkle. Po prostu włóż ją do dużego dekoracyjnego słoja. Również możesz uzupełnić tę kompozycję światełkami, dzięki czemu zyskasz niepowtarzalną lampkę. To doskonała dekoracja do salonu, ale i do twojej kuchni czy jadalni.
Dynię możesz wykorzystać też do zrobienia jesiennego wieńca na drzwi. Wybieraj wówczas naprawdę małe egzemplarze. Przykleisz je do gotowego wieńca przy pomocy kleju na gorąco. Dodatkowo wykorzystaj gałązki i kolorowe liście. Sprawdzą się też orzechy. Takie dekoracje to ukłon w stronę ekologii. Gdy wieniec przestanie się prezentować estetycznie, możesz go wyrzucić do kompostownika.
Mała dynia piżmowa to dekoracja sama w sobie. Porozkładaj dynie w całym domu (na przykład na parapetach) i poczuj prawdziwy jesienny klimat. Co ciekawe – dynię możesz także pomalować i ozdobić – na przykład sprayem na złoto lub biało. Możesz przykleić cyrkonie lub inne ozdobne elementy i zawiązać wstążkę.