Wybierając blat do kuchni, zwykle kierujemy się kwestiami wizualnymi. Chcemy dopasować blat do stylu pomieszczenia, nie przywiązując większej uwagi do ich właściwości oraz cech charakterystycznych typu twardość czy odporność na zarysowania. Warto jednak wiedzieć, czym odznaczają się poszczególne rodzaje blatów, aby wybrać ten, który spełni nasze oczekiwania, a jednocześnie nie opróżni naszej kieszeni. Jaki blat do kuchni wybrać przy nieograniczonym lub okrojonym budżecie?
Blat do kuchni – na co zwracać uwagę?
Blat do kuchni należy wybrać już na etapie projektowania przestrzeni kuchennej. Po pierwsze, wybrany materiał powinien współgrać z ogólną koncepcją i przyjętym stylem wnętrza. Warto jednak pamiętać, że wygląd to nie wszystko – ważne są także inne właściwości, jak chociażby:
twardość,
odporność na plamy (odbarwienia),
odporność na zarysowania i odkształcenia (plastyczność),
odporność na wilgoć,
ognioodporność i ogniotrwałość.
Ostatnim „elementem układanki” będzie cena, liczona od metra bieżącego materiału. Pamiętajmy także, że niektóre blaty będą wymagać regularnych zabiegów konserwujących oraz zabezpieczających, aby można było cieszyć się nimi przez długie lata. Zakup blatu kuchennego należy traktować jako długoterminową inwestycję, dlatego w tym wypadku nie powinno się szczędzić na jakości materiału. A teraz sprawdźmy, jakie blaty do kuchni mamy do wyboru na rynku.
Rodzaje blatów do kuchni – drewno i kamień
Do kuchni klasycznych najlepiej prezentować się będą blaty drewniane. Drewno jest materiałem bardzo estetycznym – do wykonania wykorzystuje się drzewo pierwszej jakości, pozbawione sęków. Do wyboru masz modele produkowane z litego drewna lub klejonego. To surowiec odporny na uszkodzenia, jednak charakteryzuje się małą odpornością na zarysowania – pamiętaj o krojeniu warzyw i mięsa na desce do krojenia, inaczej szybko naruszysz strukturę drewna.
Blaty drewniane odznaczają się także małą odpornością na wilgoć, zwłaszcza w przypadku „miękkiego” drewna: buku, orzecha, brzozy czy sosny lub akacji. Jesion oraz dąb są zdecydowanie bardziej „twarde”, ale też znacznie więcej kosztują. Najdroższy wariant stanowią blaty drewniane wykonane z drzew egzotycznych typu tek, merbau, palisander czy bambus. W tym wypadku jednak wraz z ceną rośnie odporność na wilgoć. Należy także pamiętać, że blaty drewniane wymagają regularnej impregnacji (przynajmniej raz w roku) specjalnym lakierem bądź olejem dopuszczonym do kontaktu z żywnością.
Po drugiej stronie mamy blaty kamienne. Do ich wykonania wykorzystuje się kamień szlachetny typu granit, marmur, piaskowiec, porfir, a także bazalt oraz trawertyn. Kamienne blaty charakteryzuje wysoka odporność na uszkodzenia i zarysowania. Są także odporne na bardzo wysokie temperatury – możesz postawić kipiący garnek na blat bez obaw o jego uszkodzenie. Kamień to surowiec szlachetny, a co za tym idzie – również drogi. Należy także pamiętać, że blaty kamienne są dość chłonne, dlatego wymagają specjalnego impregnatu chroniącego przed odbarwieniami.
Blat do kuchni – laminat, konglomerat czy kompozyt?
Blaty laminowane to opcja najtańsza z prezentowanych. Mogą imitować zarówno kamień, jak i drewno. Występują w macie, półmacie i połysku. Laminat jest łatwo obrabialny, a także odporny na działanie wysokich temperatur oraz plamy. Niższa cena jednak wiąże się z dość niską odpornością na uszkodzenia.
Blaty z konglomeratu są tańsze od kamiennych. Stanowią mieszankę kruszywa i żywicy epoksydowej. Co ważne, odznaczają się niską odpornością na wysokie temperatury – pozostawienie gorącego garnka może skutkować odkształceniem się powierzchni. To również materiał mało nasiąkliwy, jeśli zostanie odpowiednio zabezpieczony.
Blaty kompozytowe charakteryzuje mniejsza waga w stosunku do reszty. To materiał bardzo plastyczny, do jego produkcji używa się akrylu, minerałów oraz pigmentów. Kompozyt może stanowić jednolitą powierzchnię wraz ze zlewozmywakiem wmontowanym w projekt. To także rozwiązanie stosunkowo drogie.