Barszcz, smażony karp, śledź na słodko i ostro, a potem roladki z indyka i tort makowy – gdy świąteczne menu i listę zakupów masz już zaplanowane, przychodzi czas na działanie. Żeby przygotowywanie bożonarodzeniowych potraw poszło gładko, warto wcześniej pomyśleć o uporządkowaniu przestrzeni w kuchni. Dzięki temu szukanie używanych tylko na specjalne okazje garnków, wałków czy form do wypieków nie zabierze Ci dodatkowo czasu. Wspólnie z marką PEKA, liderem na rynku nowoczesnych akcesoriów meblowych, prezentujemy, jak zorganizować kuchnię, by przechowywane sprzęty i produkty spożywcze znalazły swoje optymalne miejsce.
Przejrzyj szafki
Przedświąteczny czas to dobry moment na porządki. Jednym z miejsc, które trzeba od czasu do czasu gruntownie posprzątać, jest kuchnia. Czujesz, że przetarcie blatów i słoiczków z przyprawami to za mało, żeby przygotowywanie świątecznych potraw poszło jak z płatka? Podejdź do tematu porządków z głową – zaplanuj je krok po kroku. Po pierwsze przejrzyj kuchenne szafki i szuflady, żeby skontrolować znajdujące się w nich produkty spożywcze. Może niektóre się przeterminowały i trzeba je wyrzucić? Sprawdź też, czy czegoś nie brakuje: czy na pewno masz wystarczający zapas mąki i ozdób na pierniczki? Jeśli nie, dopisz je do listy swoich zakupów.
Produkty sypkie
Czasami panowanie nad ilością zapasów i poszczególnych produktów może być trudne. Dzieje się tak, gdy znajdują się one w różnych miejscach, np. kiedy sól, cukier i kasze trzyma się w jednej szufladzie, mąki i makarony w innej, a mak i przyprawy do pierniczków… hmm… gdzie one właściwie są? Może w w którejś z górnych szafek? Trudno spamiętać to wszystko, szczególnie kiedy niektórych rzeczy potrzebuje się tylko od święta. Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest całkowite przeorganizowanie przestrzeni, w której przechowujesz produkty spożywcze. Marka PEKA stworzyła innowacyjne rozwiązanie, dzięki któremu system przechowywania w kuchni można zaaranżować tak, by był przemyślany i funkcjonalny. Cargo Tandem to propozycja dla tych wszystkich, którzy chcieliby mieć porządek w kuchni nie tylko od święta. Ten system pojemnych półek do montażu wewnątrz szafek oraz na drzwiach znacznie zwiększa przestrzeń do magazynowania i sprawdza się nawet w niewielkich kuchniach. Tandem Cargo to mechanizm, który opiera się na wysuwanych prowadnicach, przesuwających się w przód w czasie otwierania drzwiczek szafki. Dzięki wyższym relingom ustawione wewnątrz produkty nie przewracają się, a system umożliwia swobodny dostęp całej zawartości szafki – dzięki temu bez problemu zobaczysz, gdzie co jest i czego brakuje w domowej spiżarni.
Garnki, rondelki, patelnie
Teraz przyszedł czas na przegląd garnków, rondli, patelni i wszystkich innych naczyń go gotowania. Sprawdź, czy te, które są pokryte teflonem, już się nie zużyły i czy nie potrzebujesz nowych. Czy masz garnki odpowiedniej wielkości, żeby przygotować barszcz i bigos, jeśli są w Twoim świątecznym menu? Po dokonanym przeglądzie, przyjrzyj się szafkom, w których trzymasz sprzęty. Czy te, których potrzebujesz na co dzień, są pod ręką? Jeśli brakuje Ci odpowiedniej przestrzeni do ich przechowywania albo gdy szafki, w których je trzymasz, są nieporęczne i na wyjmowanie garnków zużywasz niepotrzebnie dużo czasu, pomyśl o zamontowaniu systemu narożnego PEKA LE MANS. Jeżeli chcesz optymalnie wykorzystać miejsce w szafce narożnej, LE MANS jest tym, czego potrzebujesz. Jest to system półek w kształcie tzw. nerek, które wysuniesz jednym ruchem ręki, niezależnie od siebie. Dzięki opływowemu kształtowi półek, zmieści się na nich więcej garnków i innych okrągłych naczyń niż w tradycyjnych szafkach. Ponadto przechowywane w LE MANS przedmioty są łatwo dostępne – bez wyciągania wszystkiego, nie będziesz za każdym razem tracić czasu na niepotrzebne przestawianie naczyń.
Mali i więksi pomocnicy
Kolejny krok przedświątecznych porządków to przyjrzenie się przedmiotom codziennego użytku: łopatkom do mieszania na patelniach, sitkom do odcedzania, tarkom, wyciskarce do czosnku i wielu innym niewielkim pomocnikom, bez których gotowanie byłoby co najmniej trudne. Czy wszystkie potrzebne rzeczy masz pod ręką, gdy ich potrzebujesz? A co z nieco większymi przedmiotami, takimi jak olej do smażenia czy kawiarka? Gdzie je ustawić, żeby nie zajmowały miejsca na blacie, a jednocześnie były zawsze na wyciągnięcie ręki? Z odpowiedzią przychodzi kolejna propozycja PEKI – podblatowe cargo JUNIOR. Składa się ono z koszy, półek i pojemników YouboXx, które umożliwiają funkcjonalne podzielenie szafek na mniejsze przestrzenie, tak aby dostosować je do własnych potrzeb. Dzięki temu możesz je spersonalizować i umieścić w nich wszystko, czego potrzebujesz podczas i przedświątecznego, i codziennego użytkowania kuchni. Do przedmiotów znajdujących się w cargo JUNIOR zyskujesz dostęp z obu stron, a wysokość koszy i półek możesz dowolnie regulować dzięki systemowi haczyków.
Porządek w szufladach
Przyszedł czas na skontrolowanie zawartości szuflad i ocenienie ułożonych w nich przedmiotów pod kątem optymalnego wykorzystywania przestrzeni. Czy w głębszych szufladach nie panuje nieporządek wśród puszek do herbaty albo przypraw? A w tych, w których przechowujesz sztućce – czy masz dostateczną liczbę przegródek w pojemnikach na noże, łyżki i widelce? Często bywa tak, że miejsce w szufladzie można by lepiej wykorzystać, gdyby mieć dodatkowe komory i organizery. Bardzo pomocny w takich przypadkach może być system SpaceFlexx, który składa się z wewnętrznych oraz bocznych ramek, a także przegródki Nesttex, które można swobodnie ustawiać, dzięki czemu przestrzeń przechowywania z łatwością dopasowuje się do zawartości. Ciekawą opcją są też specjalne wkłady PEKA do szuflad, dopasowujące się nawet do nietypowych powierzchni. Dzięki nim możesz tak zaaranżować miejsce w szufladzie, by wykorzystać każdy jej centymetr.