Głóg to popularna roślina o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Ozdobny krzew z rodziny różowatych często spotykany jest w prywatnych ogrodach, parkach i lasach. Co ciekawe, głog występuje na świecie w ponad 200 odmianach! W naszym kraju najczęściej spotykany jest głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy oraz głóg pośredni. Jak wygląda głóg i jakimi właściwościami się charakteryzuje? Podpowiadamy!
Właściwości głogu
Głóg, mimo iż jest rośliną ozdobną, znany jest przede wszystkim ze swoich wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Kwiaty głogu to prawdziwe bogactwo witamin, soli mineralnych oraz korzystnych dla naszego organizmu kwasów. Są to między innymi witamina B, C, fenolokwasy, a także garbniki, aminy oraz flawonoidy.
Kwiaty głogu bogate są także w procyjanidyny, które skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze organizmu. Głóg korzystnie wpływa także na kondycję naszego serca, zwalniając częstotliwość i zwiększając moc jego uderzeń. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że głóg stanowi także doskonały środek na odporność. Owoce oraz kwiaty głogu przyjmuje się w różnej postaci szczególnie w okresie jesienno-zimowym, w sezonie zwiększonej ilości zachorowań na grypę. Kwiaty głogu skutecznie pomagają także w walce ze stresem i bezsennością. Polecane są osobom borykającym się z tymi problemami. Herbata z wyciągiem z kwiatów głogu pozwala na ukojenie nerwów, spokojny sen, ale także pomaga pozbyć się uciążliwych bólów głowy. Wykazano, że głóg posiada także właściwości przeciwzapalne, a obecne w nim sitoserole pomagają w odbudowie i namnażaniu się komórek układu odpornościowego.
Na tym jednak nie kończą się właściwości prozdrowotne głogu. Lista cennych składników i witamin w nim zawartych jest długa i naprawdę imponująca!
Jak rozpoznać głóg?
Głóg jest rośliną o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, ale także rośliną, która powszechnie występuje w kuchni, pod wieloma postaciami. Z głogu możemy zrobić bowiem napar, herbatę, dżem oraz sok, ale także galaretkę, cukierki a nawet nalewkę. Aby było to możliwe konieczne jest jednak skuteczne rozpoznanie głogu. Jak więc wygląda głóg?
W naszym klimacie występują najczęściej trzy odmiany głogu, które nieznacznie różnią się od siebie. Głóg to krzew, o wysokości sięgającej 4 metrów. Gęsty i ciernisty, najczęściej występuje na wilgotnych obszarach.
Występujący w naszym kraju głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy różnią się między sobą przede wszystkim ilością nasion, które znajdziemy w ich owocach. Głóg jednoszyjkowy posiada wyłącznie jedno nasiono w owocu, który charakteryzuje się jajowatym kształtem i jasnobrązowym kolorem. Jego liście są klapowane i jajowate, a ich długość sięga 4 centymetrów. Górna część jego liści jest znacznie ciemniejsza niż warstwa spodnia. Niewielkie kwiaty głogu jednoszyjkowego mają średnicę około 10 centymetrów i rosną w wiechach od 5 nawet do 25 sztuk. Ich biała powierzchnia pokryta jest licznymi, drobnymi pręcikami w kolorze czerwonym. Jednoszyjkowy głóg kwitnie na przełomie wiosny i lata, w maju oraz czerwcu. Na jego owoce trzeba jednak poczekać aż do września.
Głóg dwuszyjkowy jest rośliną nieco większą. Jego liście mają długość od 2 do 6 centymetrów. Kwiaty głogu dwuszyjkowego w kolorze jasnoróżowym rosną w skupiskach po sześć do dwunastu sztuk. Jego owoce z racji większej ilości nasion są nieco bardziej okazałe niż owoce głogu jednoszyjkowego. Ich średnica wynosi od 6 do 10 centymetrów, a ich najbardziej charakterystycznym elementem jest intensywnie ciemnoczerwony kolor. Kwiaty głogu dwuszyjkowego zakwitają w maju i początkiem czerwca. Z kolei owoce głogu dojrzewają na przełomie lata i jesieni.
Zarówno jednoszyjkowy, jak i dwuszyjkowy głóg to wyjątkowa roślina, którą zdecydowanie warto mieć w swoim ogrodzie. Początkiem lata pięknie zakwita, zdobiąc ogród delikatnymi kolorami. Natomiast, kiedy zbliża się jesień, jest już gotowy oddać nam swoje cenne owoce, z których wykonać możemy pyszne i zdrowe przetwory na zimę.