Posiadanie własnej działki lub ogrodu daje wiele możliwości. Nie tylko tych związanych z uprawą pięknych roślin, ale również przygotowywaniem smacznych potraw. Jedną z najpopularniejszych opcji jest w tym zakresie zbudowanie własnej wędzarni, która pozwoli na przygotowanie aromatycznych, domowych wędlin. Z tego artykułu dowiesz się, jak wybudować wędzarnię – czego użyć i co zrobić, aby ostateczny efekt spełnił Twoje oczekiwania?
Czym jest wędzarnia?
Zanim jednak podpowiemy Ci, jak wybudować wędzarnię, wyjaśnijmy sens posiadania tego rodzaju rozwiązania na własnej działce. Może ona mieć dwie formy – prostej konstrukcji, którą zakupisz w dowolnym sklepie budowlanym, jak też większego, samodzielnie wykonanego obiektu. I to właśnie ta druga opcja interesuje nas najbardziej.
Wędzarnia jest miejscem, w którym można przygotowywać aromatyczne wędliny oraz ryby. Poddawane są one działaniu dymu wędzarniczego, dzięki czemu nie tylko wyróżniają się charakterystycznym smakiem i strukturą, ale również dłuższym terminem przydatności do spożycia. To rozwiązanie dla tych osób, które lubią kulinarne eksperymenty i pragną samodzielnie przygotowywać potrawy – takie, jakich nie zakupią w jakimkolwiek sklepie.
Rodzaje wędzarni ogrodowych
Jeżeli chcesz wiedzieć, jak wybudować wędzarnię, musisz przede wszystkim poznać jej podstawowe rodzaje. Pozwoli Ci to wybrać odpowiedni materiał, a także zastosować rozwiązania adekwatne do potrzeb Twoich oraz pozostałych domowników.
Do najpopularniejszych wędzarni zaliczamy te wykonane z:
drewna – wyglądem przypominają niewielkie domki i wyposażone są w komory z paleniskiem, do których doprowadzona jest specjalna rura (kanał dymowy); są też stosunkowo tanie - w przypadku standardowej wielkości obiektu, koszt jego budowy nie powinien przekroczyć kwoty 500–700 zł;
cegły – są one najbardziej wytrzymałe, sprawdzając się na przestrzeni wielu lat, a do tego mogą posiadać bardzo duże komory i schowki, co znacznie usprawnia przyrządzanie wędlin czy ryb; oprócz tego prezentują się niezwykle okazale, stanowiąc prawdziwą ozdobę każdej działki.
Oczywiście to nie wszystko. Możesz postawić także na wędzarnie elektryczne, które posiadają generatory dymu i w których proces wędzenia odbywa się automatycznie. Są proste w obsłudze, a do tego niedrogie – 1000 zł wystarczy, by zaopatrzyć się w rozwiązanie o odpowiedniej wielkości, które spełni oczekiwania większej rodziny.
Jeżeli chcesz, możesz również postawić na wędzarnię z grillem, która będzie pełniła dwie funkcje albo wędzarnię turystyczną, która dzięki swoim niewielkim wymiarom sprawdzi się na niewielkich działkach.
Jak wybudować wędzarnię – kilka wskazówek
Aby móc cieszyć się niezwykłym aromatem wędlin czy ryb, warto zapoznać się z kilkoma istotnymi poradami, dzięki którym proces budowy przebiegnie sprawnie, a ostateczny efekt spełni oczekiwania domowników na przestrzeni wielu lat. Jak wybudować wędzarnię?
Jeżeli chcesz, aby konstrukcja była drewniana, wykorzystaj drewno liściaste – rurę do odprowadzania dymu umieść w wykopanym wcześniej dole. Jej górna część powinna wychodzić z wnętrza skrzynki wykonanej ze zbitych desek (pamiętaj, aby zakończyć ją siatką, by do wnętrza nie przedostawały się resztki jedzenia).
W przypadku budowania wędzarni murowanej nie zapomnij o betonowej wylewce, fundamencie z bloczków betonowych oraz izolacji (np. w postaci folii). Do murowania polecamy cegłę klinkierową, która będzie nie tylko wytrzymała, ale również zapewni doskonały efekt wizualny.
Palenisko oraz popielnik warto wykonać z cegieł szamotowych, zaś przestrzeń wokół komory najlepiej wypełnić kruszywem. Dzięki temu użytkowanie wędzarni będzie bezproblemowe, a aromat Twoich wędlin czy ryb przejdzie najśmielsze oczekiwania.
Jak wybudować wędzarnię w prosty sposób? Najlepiej, korzystając z projektu, który zostanie wykonany przez specjalistę. Możesz również zakupić gotowe rozwiązanie, które wystarczy odpowiednio podłączyć – unikniesz wtedy żmudnych obowiązków i zapłacisz niedużą cenę.