Fundusze europejskie flaga logotyp Rzeczpospolita Polska flaga Unia Europejska flaga logotyp

Jak udekorować tort na roczek?

Jak udekorować tort na roczek

Tort to bogato zdobione ciasto deserowe, najczęściej biszkoptowe przekładane masą. Torty dla dzieci cechuje brak alkoholu i bardziej słodki smak. Udekorowane są marcepanem wedle pomysłu mamy albo naszej pociechy jak jest już starsza. W Polsce jak i na całym świecie przyjęło się, że urodziny chcemy świętować z najbliższymi i uczcić je szykownym tortem ze świeczkami. Pięknie udekorowany tort wprawia w zachwyt wszystkich gości. Pierwsze urodziny to bardzo ważna impreza w życiu malucha. Tort z tej okazji powinien być idealny i pięknie prezentować się na zdjęciach, które będą pamiątką naszego dziecka. Dekorowanie wcale nie jest trudne poniżej podamy Tobie parę sprawdzonych tipów i aranżacji tortu na roczek.

Pomysły dekoracji tortu na roczek

Ostatnimi czasy bardzo modne jest dekorowanie tortu opłatkiem tematycznym. Jest to jeden z tańszych pomysłów. Taki opłatek możemy zamówić w internecie albo w cukierni. Opłatki na tort są tematyczne, np. ulubiona kreskówka, ulubione zwierzątko, krajobraz, zdjęcie. Opłatek jest bardzo prosty w zamontowaniu na tort. Warunkiem jest zwilżony biszkopt albo krem na górze. Delikatnie kładziemy opłatek na biszkopt i go przyklepujemy. Jeżeli się gdzieś odegnie to wystarczy delikatnie go skropić letnią wodą z pędzelka. Jest też specjalny żel do nabłyszczania opłatków. Daje lepszy efekt końcowy. Nie jest konieczny, ale zawsze uzyskamy lepszy efekt z mocniejszymi kolorami.

Torty tematyczne to już oddzielny dział w cukiernictwie.

Tradycyjnie dekorowanie tortu może odbyć się za pomocą kremu, którym przekładamy biszkopt. Najbardziej tradycyjnym kremem jest śmietana 30%, 36% połączona z serkiem mascarpone. Odpowiednio schłodzona będzie idealna do ozdoby z rękawa gastronomicznego. Dla urozmaicenia, można użyć barwników spożywczych i zrobić tort kolorowy. Do przełamania smaku do kremu można dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i cukier puder.

Bardzo ładnie będzie się prezentowała dekoracja tortu z lizaków , ciasteczek, żelek, draży, pianek, owoców kupionych gotowych w sklepie. W tło można wkomponować topper z tematem przewodnim, np. roczek Jasia bądź gotowe figurki do postawienia na torcie.

Dla fanów klasyki i minimalizmu polecamy posypać tort specjalną posypka lub ozdobnym jadalnym brokatem.

Masa cukrowa jest bardzo plastyczna i możemy z niej stworzyć różne cuda. Wykonanie masy cukrowej jest czasochłonne, ale bardzo proste. Dla osób, które nie mają do tego głowy są gotowe masy do kupienia w internecie.

Przydatne akcesoria przy pieczeniu i dekorowaniu tortu na roczek dziecka

  • Rant do tortów – to regulowana opaska do tortu z podziałką. Używając rantu do tortu nie smaruj go w środku masłem czy olejem. Jak biszkopt się piecze to po ściankach rantu wspina się i dzięki temu może nam urosnąć naprawdę wysoki. Rant jest wykonany ze stali nierdzewnej więc jest to zakup na lata. Pieczenie w nim jest proste i przyjemne, biszkopt zawsze wychodzi pod warunkiem, że mamy dobry przepis

  • Silikonowe formy do pieczenia. Są różne kształty i rozmiary, można z nich nawet uzyskać miniaturowe czekoladki, można w nich upiec muffiny które ozdobią nasz tort

    Silikonowe formy do babeczek wyparły foremki metalowe.
  • Szpryca bądź rękaw do dekorowania. Bardzo przydatny przyrząd przy dekorowaniu tortów. Przyda się kilka końcówek wymiennych. Wtedy też będziemy mogli pisać na torcie

  • Barwniki i makaroniki spożywcze

  • Toppery

  • Figurki

  • Akcesoria do rozsmarowywania kremu, szpatułki, szeroki nóż

  • Patera najlepiej obrotowa do tortów

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi

SKŁADNIKI:

  • 5 jaj

  • ¾ szklanki cukru

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

Pierwszą czynnością jest ubicie białek. Podczas ubijania łyżka po łyżce dodaję cukru. Jak białka będą ubite i cukier się rozpuści to trzeba dodawać po jednym żółtku. W oddzielnej misce przez sito przesiewam i mieszam dwa rodzaje mąk. Mąkę dodaje w dwóch partiach do ubitego białka. Mieszam wyłącznie szpatułką silikonową bądź drewnianą bardzo wolnymi i okrągłymi ruchami. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Wkładając biszkopt temperaturę zmniejszamy do 170 stopni i piekę przez 35 min około. Każdy piekarnik jest inny, inaczej grzeje, ma inną moc. Pierwsze pieczenie musi być idealne dopilnowane. Po 20 minutach warto biszkopt sprawdzać patyczkiem czy nie jest już upieczony.

Tort na 1 urodziny to nie lada wyzwanie.