Bożonarodzeniowy stół powinien być uroczysty, odświętny i pięknie ustrojony. Jak udekorować stół na Boże Narodzenie? Jak ustawić talerze i sztućce? Jakie dekoracje i stroiki sprawdzą się najlepiej? Przeczytaj nasz poradnik i zobacz najlepsze pomysły na świąteczną dekorację stołu.
Dekoracja stołu na Boże Narodzenie – podstawy
Święta Bożego Narodzenia to wiele okazji do spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi przy wspólnym stole. Najważniejszym posiłkiem jest na pewno Wigilia i to właśnie wigilijny stół dekorujemy zwykle najpiękniej.
Jak udekorować stół na Boże Narodzenie, a przede wszystkim na uroczystą Wigilię? Zanim zaczniesz ustawiać dekoracje, pamiętaj, że nie powinny one przeszkadzać gościom. Zadbaj, aby każdy miał swoje wygodne i komfortowe miejsce – talerzyki powinny stać od siebie w odległości co najmniej 40 czy 50 cm. Trzeba też przewidzieć miejsce na półmiski z potrawami. Jeśli lubisz dekoracje „na bogato”, zwróć uwagę, aby nie zasłaniały rozmówców – wielkie bukiety kwiatów raczej się nie sprawdzą.
Pamiętaj też o bezpieczeństwie, zwłaszcza gdy na uroczystej kolacji wigilijnej czy świątecznym obiedzie będą małe dzieci. Świece powinny stać w bezpiecznej odległości i w podstawkach, które trudno wywrócić. Zrezygnuj też z niewielkich dekoracji, które łatwo niechcący zrzucić czy zniszczyć.
Jak udekorować stół na Boże Narodzenie? Zacznij od zastawy stołowej
Najważniejszym elementem bożonarodzeniowej aranżacji stołu jest odpowiednia zastawa stołowa, czyli talerze, szklanki i sztućce. Powinna być odświętna i uroczysta. To idealny czas na wyciągnięcie rodowej porcelany czy sztućców, o ile takie posiadasz. Jeśli nie – ustaw eleganckie białe talerze, np. ze złotą czy srebrną linią. Dobrym pomysłem mogą też być talerze i półmiski z motywami świątecznymi, chociaż najbardziej sprawdzonym rozwiązaniem jest klasyczna i ponadczasowa biała zastawa.
Pamiętaj też o zasadach savoir vivre i właściwym ułożeniu sztućców i talerzy. Najpierw połóż duży talerz, na nim mniejszy i ewentualnie miseczkę czy bulionówkę na wigilijny barszcz. Po lewej stronie od talerza ułóż widelec, po prawej – nóż i łyżkę do zupy. Mała łyżeczka deserowa powinna znaleźć się nad talerzem, a szklanki do napojów ustawiasz po prawej stronie.
Jak udekorować stół na święta? Obrus, podstawki, świąteczne serwetki
Oprócz zastawy stołowej i sztućców ważnym elementem świątecznego stołu jest odpowiedni obrus. Najpopularniejszą propozycją jest klasyczny, biały obrus lniany lub bawełniany – to najlepsze rozwiązanie na uroczystą kolację wigilijną. W sklepach nie brakuje też obrusów w urocze, świąteczne wzory, np. gwiazdki, bombki, renifery czy choinki – sprawdzą się w trakcie mniej oficjalnego obiadu lub podwieczorki drugiego dnia.
Nie ma świątecznego stołu bez odpowiednich serwetek papierowych lub materiałowych. Postaw na te z motywami świątecznymi i w kolorach bieli, czerwieni, zieleni, srebra lub złota.
Świąteczna dekoracja stołu – świece i stroiki
Jak udekorować stół na Boże Narodzenie przy pomocy światła? Niezbędne będą przede wszystkim eleganckie i uroczyste świece. Możesz je wstawić w klasyczne, szklane, metalowe lub ceramiczne świeczniki lub postawić na specjalny stroik.
Nowoczesnym rozwiązaniem, które polubią zwłaszcza miłośnicy aranżacji w stylu boho czy scandi, będzie dekoracja świątecznego stołu za pomocą efektownych świateł na cienkim kablu. Do wyboru masz wiele różnych rodzajów takich światełek – gwiazdki, sopelki czy klasyczne, małe żaróweczki. Taka dekoracja wprowadzi magiczny, świąteczny nastrój.
Ciekawym pomysłem na stół na Święta Bożego Narodzenia będzie świąteczny stroik. Możesz kupić gotowy stroik w jednym ze sklepów wnętrzarskich – przyda Ci się jako miejsce na świecę czy tradycyjny opłatek. Ale jeśli masz więcej czasu, zachęcamy Cię do przygotowania stroika własnoręcznie. Przymocuj do wiklinowego koszyczka żywe gałązki, np. świerkowe, z szyszkami, udekoruj bombkami, kolorowymi tasiemkami czy sztucznym śniegiem, dodaj świecące lampki na druciku i gotowe!