Fundusze europejskie flaga logotyp Rzeczpospolita Polska flaga Unia Europejska flaga logotyp

Jak domowym sposobem wysuszyć grzyby na grzejniku, na słońcu, w suszarce, w piekarniku?

Choć suszone grzyby bez problemu kupi się w sklepie, najtańszym sposobem jest zebranie grzybów w lesie i własnoręczne ich ususzenie.

Jesień w Polsce to tradycyjnie czas na zbieranie w lesie grzybów. Najbardziej lubiane są na pewno aromatyczne grzyby suszone. Poznaj najpopularniejsze sposoby na to, jak suszyć grzyby! Grzejnik, słońce, suszarka do grzybów, a może piekarnik? Która metoda jest najlepsza? Dowiedz się!

Suszone grzyby to składnik wielu tradycyjnych polskich dań. Dodaje się je do zupy grzybowej, świątecznych, wigilijnych pierogów, bigosu, kapusty z grzybami, naleśników z grzybami i do innych lubianych potraw. I choć suszone grzyby bez problemu kupi się w sklepie, najtańszym sposobem jest zebranie grzybów w lesie i własnoręczne ich ususzenie. Suszone grzyby będą bardzo długo leżeć bez ryzyka zepsucia. Dodadzą Twoim potrawom aromatu nawet po kilku miesiącach od ususzenia. 

Które grzyby nadają się do suszenia?

Suszone grzyby to składnik wielu tradycyjnych polskich dań.

Nie każdy grzyb zebrany w lesie będzie odpowiedni do suszenia. Najważniejszą kwestią jest ich przydatność do jedzenia – czyli to, czy są po prostu jadalne i zdrowe. Ale nawet wśród grzybów jadalnych do suszenia wybieraj te, które nie mają oznak zepsucia ani robaków. Również zbyt małe grzybki nie nadają się do suszenia, bo ten proces jeszcze bardziej je pomniejszy. Do suszenia najlepsze są borowiki, podgrzybki czy koźlarze, a także kurki czy kanie. 

Przed suszeniem grzyby musisz odpowiednio przygotować. Najważniejsze jest to, aby je właściwie osuszyć. Użyj szczotki i nożyki, oczyść je z piasku, mchu i igliwia, a potem przetrzyj mokrą ściereczką. Pamiętaj, że nie możesz ich myć w wodze! Większe grzyby trzeba podzielić na kawałki, oddzielić kapelusz od trzonków, a same kapelusze możesz pokroić w plastry czy przeciąć na pół. 

Jak suszyć grzyby? Najprostsza metoda na nitce

Grzyby możesz suszyć na kilka różnych sposobów. Najbardziej znanym jest suszenie ich na nitce. Musisz nawlec na mocny sznurek kawałki grzybów i tak przygotowany „grzybowy naszyjnik” powiesić nad źródłem ciepła lub na kaloryferze. Co jakiś czas przewracaj je na druga stronę i dopilnuj, by cały czas przebywały w cieple. W dawnych domach z piecami kaflowymi tak suszone grzyby zachwycały swoim aromatem przez całą jesień!


Suszenie grzybów na słońcu

Kolejnym, naturalnym sposobem na to, jak suszyć grzyby, jest pozostawienie ich na słońcu. Śmiało możesz wykorzystać siłę słońca i ususzyć grzyby na świeżym powietrzu. Zaleta tego rozwiązania? Grzyby będą miały naprawdę piękny aromat. Wady? To metoda dosyć czasochłonna.

Aby wysuszyć grzyby na słońcu, przyda Ci się siatka do suszenia. Przygotuj odpowiednio grzyby i rozłóż je na siatce lub dodatkowo na pergaminie. Grzyby nie mogą leżeć zbyt blisko siebie, bo tu liczy się swobodny przepływ ciepłego powietrza. Siatkę połóż w ciepłym i nasłonecznionym miejscu, przykryj np. gazą, aby chronić grzyby przed owadami i co jakiś czas przewracaj grzyby, aby schły równomiernie. 

Suszenie grzybów w piekarniku

Piekarnik to znakomity sprzęt do suszenia zebranych w lesie grzybów. Prosty i łatwy w użyciu – bo właściwie każdy dom jest w to urządzenie wyposażony. Jak suszyć grzyby w piekarniku? Nagrzej go do maksymalnie 50 stopni Celsjusza. Możesz włączyć funkcję termoobiegu. Rozłóż grzyby na siatce lub papierze do pieczenia. Drzwiczki pozostaw lekko uchylone, a grzybki co jakiś czas przewracaj, aby ususzyły się równomiernie. Cały proces potrwa kilka godzin. Pamiętaj też, aby grzybów w piekarniku nie ususzyć za mocno, bo zaczną się kruszyć. 

Jak suszyć grzyby w suszarce elektrycznej?

Świetnym urządzeniem do suszenia grzybów i owoców jest elektryczna, kilkupoziomowa suszarka. Przyda się też do suszenia ziół! Suszarka składa się z kilku okrągłych lub kwadratowych pięter. Na dole znajduje się wentylator, który przenosi powietrze na wyższe poziomy i osusza rozłożone grzyby. Co kilka godzin musisz przekładać piętra i obracać grzyby, aby suszyły się równomiernie.

Jak długo suszy się grzyby w elektrycznej suszarce? Najczęściej około 5–6 godzin. Jeśli grzyby będą już odpowiednio wysuszone, powinny być elastyczne, ale bez wilgoci. 


Grzyby możesz suszyć na kilka różnych sposobów. Najbardziej znanym jest suszenie ich na nitce.