Fundusze europejskie flaga logotyp Rzeczpospolita Polska flaga Unia Europejska flaga logotyp

Jak i czym myć lodówkę?

Gdy myjemy lodówkę, warto założyć rękawiczki ochronne na dłonie.

Codzienne użytkowanie lodówki sprawia, że nie sposób uniknąć zachlapań i zabrudzeń w jej wnętrzu. Zaschnięte plamy, resztki jedzenia, skraplająca się woda zostawiająca ślady – takie niespodzianki w lodówce od czasu do czasu znajduje każdy, niezależnie od tego, jak wielką wagę przykłada do czystości. Czym myć lodówkę w środku, by szybko i bez problemu usunąć zabrudzenia? Podpowiadamy, jakie wybrać środki i jak je stosować.

Nieświeży zapach

Nieszczelnie zamknięte pojemniki z jedzeniem, zakrętka od keczupu pobrudzona sosem, niedokręcona butelka mleka – to wszystko sprawia, że mycie lodówki staje się koniecznością. Jeśli będziemy robić to regularnie, unikniemy nieprzyjemnego zapachu, który może wydobywać się po jej otwarciu. Resztki produktów spożywczych z czasem zaczynają się rozkładać, pleśnieć, a nawet gnić. To one wywołują nieświeży zapach. Tylko regularne sprzątanie lub usuwanie zabrudzeń na bieżąco sprawi, że unikniemy tego problemu.

Myjąc gruntownie lodówkę, warto przy okazji zająć się też zamrażarką.

No frost

Lodówki produkowane kilkanaście lat temu trzeba było regularnie rozmrażać, co stwarzało dobrą okazję do dokładnego jej umycia. Było to czasochłonne i dość problematyczne, ale jeśli się tego unikało, gromadzący się lód nad ścianach urządzenia negatywnie wpływał na jego użytkowanie. Obecnie lodówki mają funkcję „no frost”, dzięki której sprzętu nie trzeba już rozmrażać, bo lód i szron nie osadzają się na wewnętrznych ściankach. Czasem system „no frost” szwankuje i produkty wewnątrz lodówki są zbyt zmrożone lub przeciwnie – niewystarczająco schłodzone. W takim wypadku należy sprawdzić, czy sprzęt ma odpowiednio ustawioną moc chłodzenia, a także czy jest szczelny.

Bieżące zabrudzenia

Gdy nam coś się wewnątrz lodówki rozleje, warto w danym miejscu przetrzeć urządzenie jak najszybciej. Można użyć do tego:
• ręcznika papierowego,
• ściereczki z mikrofibry,
• specjalnej chusteczki do sprzątania,
• zwykłej bawełnianej szmatki zamoczonej w wodzie,
• a w przypadku zaschniętych plam – wilgotnej gąbki do zmywania.
Jeśli mamy do czynienia z tłustą plamą, możemy ją spróbować poszorować mokrą gąbką z dodatkiem płynu do zmywania, a następnie usunąć resztki zabrudzenia i piany przy pomocy ręcznika papierowego lub bawełnianej szmatki.

Czym myć lodówkę?

Od czasu do czasu warto przeznaczyć czas na gruntowne wyczyszczenie całej lodówki. Czym ją umyć? Nie wolno używać mocnych środków chemicznych, takich jak np. mleczka do szorowania kuchenki albo zlewu, czy płynu do mycia szyb. A to dlatego, że zawarte w nich substancje, które są szkodliwe dla zdrowia, będą miały kontakt z jedzeniem, jakie włożymy do lodówki po jej umyciu. Do czyszczenia lodówki nadają się:
• detergenty dedykowane specjalnie do mycia lodówek,
• ocet,
• soda oczyszczona,
• kwasek cytrynowy,
• zwykła sól.

Jak umyć lodówkę?

Na gruntowne mycie lodówki zarezerwujmy sobie minimum 45 min., ale jeśli lodówka jest bardzo duża, potrzeba będzie więcej czasu. A teraz przyjrzyjmy się krok po kroku, jak umyć lodówkę:
• Najpierw należy odłączyć lodówkę od prądu, żeby nie była zbyt chłodna wewnątrz. W przeciwnym wypadku trudno będzie ją dobrze umyć. Pamiętajmy, że jeśli chcemy przy okazji rozmrozić i umyć zamrażarkę, urządzenie trzeba odłączyć od prądu kilka godzin wcześniej.
• Należy wyjąć z lodówki całą jej zawartość – nie tylko produkty spożywcze, ale też półki i szuflady.
• Szuflady i półki umyj w łazience – w wannie lub pod prysznicem mycie dużych elementów będzie łatwiejsze niż w kuchennym zlewie.
• Teraz umyjmy wewnętrzne ścianki lodówki i pozostałe niewyjmowane elementy – spryskajmy je płynem do czyszczenia albo mieszaniną wody i któregoś z naturalnych środków czyszczących: octu, sody, kwasku cytrynowego lub soli. Żeby te ostatnie łatwiej zaaplikować, po rozrobieniu ich z wodą warto je przelać do pustej butelki ze spryskiwaczem.
• Po odczekaniu kilku, a nawet kilkunastu minut całą lodówkę należy wytrzeć ściereczką lub gąbką zamoczoną w wodzie, najlepiej z dodatkiem soli lub octu.
• Nie zapomnijmy o przetarciu uszczelek przy drzwiczkach i wszystkich trudno dostępnych miejsc taką samą ściereczką albo gąbeczką.
• Odczekajmy, aż zapach środków czyszczących wywietrzeje, włóżmy półki i szuflady, i gotowe!

Ścianki lodówki najłatwiej spryskać środkiem czyszczącym. Jeśli nie jest to detergent, a środek naturalny, należy rozcieńczyć go wodą.