Fundusze europejskie flaga logotyp Rzeczpospolita Polska flaga Unia Europejska flaga logotyp

Szybkowar jaki wybrać, jak działa?

Wybierając odpowiedni dla siebie model szybkowaru, powinniśmy zwrócić także uwagę na jego dodatkowe elementy, takie jak uchwyt czy pokrywa.

Szybkowar, nazywany także garnkiem ciśnieniowym, to popularny kuchenny sprzęt, który zdecydowanie ułatwia przygotowywanie najróżniejszych potraw. Na rynku można obecnie znaleźć wiele różnych modeli szybkowarów, różniących się między sobą zarówno funkcjonalnością, jak i jakością. Zastanawiasz się: szybkowary – jaki wybrać? Na co zwrócić uwagę, wybierając szybkowar do swojej kuchni? Nasza lista zawiera kilka istotnych aspektów. Zapraszamy do lektury.

Co wyróżnia szybkowar?

Podstawowym podziałem dostępnych na rynku szybkowarów jest podział na modele klasyczne oraz elektryczne.

Garnek ten charakteryzuje się przede wszystkim swoistą budową. Sprawia ona, że temperatura wewnątrz naczynia może być nawet o 20 stopni wyższa niż w standardowym garnku. To z kolei przekłada się na zauważalne skrócenie czasu przygotowywania posiłków, a co za tym idzie także oszczędność prądu lub gazu. Szybkowar wyposażony jest w szczelną pokrywę, zamykaną najczęściej na specjalny uchwyt. Na pokrywie znajduje się także zawór bezpieczeństwa, który informuje nas o temperaturze oraz ciśnieniu panującym w naczyniu. 

Szczelna pokrywa nie tylko przyspiesza przygotowanie potraw, ale także zatrzymuje wewnątrz naczynia wszystkie jej zapachy. Funkcja ta jest szczególnie przydatna w przypadku niewielkich powierzchni, w których po gotowaniu dań o intensywnym aromacie, zapach unosi się jeszcze długo po ich zjedzeniu. Dania przygotowane w szybkowarze nie tracą swoich wartości odżywczych i witamin; są one więc nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

Klasyczne i elektryczne szybkowary – jaki wybrać?  

Podstawowym podziałem dostępnych na rynku szybkowarów jest podział na modele klasyczne oraz elektryczne. Pierwsze z nich to naczynia działające tak jak zwykłe garnki. Aby przygotować w nich wybrane danie, wystarczy postawić je na włączonej kuchence. Klasyczne szybkowary to najczęściej modele bardziej kompaktowe, lekkie i niedrogie. 

Szybkowar elektryczny jest natomiast urządzeniem wymagającym podłączenia do prądu. Są to naczynia o działaniu bardziej zaawansowanym, wyposażone w praktyczne, dodatkowe funkcje i elementy, jak chociażby nowoczesny wyświetlacz. Elektryczne garnki ciśnieniowe działają niemal zupełnie samodzielnie. Wystarczy jedynie umieścić w nich odpowiednie składniki, włączyć i czekać na efekt końcowy gotowania; nie wymagają one regularnego kontrolowania.

Szybkowar aluminiowy czy stalowy?

Kolejnym istotnym aspektem, na który należy zwrócić uwagę podczas wyboru szybkowaru, jest materiał, z którego został on wykonany. Najczęściej do wyboru mamy aluminium oraz stal. Aluminiowy szybkowar to naczynie zdecydowanie tańsze, ale też nieco bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne oraz korozję. 

Szybkowary wykonane ze stali charakteryzują się wysoką trwałością i odpornością zarówno na korozję, jak i uszkodzenia mechaniczne. Są to naczynia o mocnej, solidnej budowie, co przekłada się także na ich cenę. 

Alternatywą dla dwóch powyższych opcji jest garnek wykonany ze szczególnego tworzywa, jakim jest silargan. Jest to połączenie stali szlachetnej oraz ceramiki. Silargan odznacza się dużą trwałością oraz najwyższym stopniem bezpieczeństwa. Posiada właściwości antybakteryjne i doskonale sprawdza się także dla alergików.

Wybór szybkowaru – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Wybierając odpowiedni dla siebie model szybkowaru, powinniśmy zwrócić także uwagę na jego dodatkowe elementy, takie jak uchwyt czy pokrywa. Oba te elementy muszą charakteryzować się dużą trwałością i odpornością zarówno na intensywną eksploatację, jak i działanie pary oraz wysokich temperatur. Istotnym elementem szybkowaru jest także regulator, który pozwala na kontrolowanie poziomu ciśnienia i –  w razie potrzeby – zmniejszanie go. 

Bardzo ważne jest także dopasowanie gabarytów szybkowaru do naszych potrzeb. Dla singla lub pary wystarczy bardziej kompaktowe naczynie, z kolei liczna rodzina powinna wybrać urządzenie o większej pojemności, które bez trudu zmieści kilkanaście porcji wybranej potrawy. 

Ostatnim elementem, na który powinniśmy zwrócić uwagę, jest także estetyka szybkowaru. Optymalne będzie bowiem wybranie urządzenia, które spełniać będzie wszystkie nasze wymagania i oczekiwania, a jednocześnie będzie odpowiadać nam wizualnie. 

Bardzo ważne jest także dopasowanie gabarytów szybkowaru do naszych potrzeb.