Fundusze europejskie flaga logotyp Rzeczpospolita Polska flaga Unia Europejska flaga logotyp

Lacobel czy szkło hartowane do kuchni – plusy i minusy obu rozwiązań

Jeśli nadal zastanawiasz się, co będzie lepsze – lacobel czy szkło hartowane do kuchni, wybór tak naprawdę zależy od Ciebie i Twoich oczekiwań. 

Remont kuchni nie odbywa się tak często jak w przypadku salonu czy pokoju dziecięcego. Gdy już podjąłeś decyzję o odświeżeniu wyglądu kuchni, pojawia się pytanie: co dać między dolnymi a górnymi szafkami? Jeśli zwykłe płytki ścienne nie wzbudzają Twojego zainteresowania – mamy rozwiązanie! Postaw na nowoczesne i efektowne szkło hartowane albo lacobel. Sprawdź, co w Twoim przypadku sprawdzi się lepiej: lacobel czy szkło hartowane do kuchni?

Lacobel do kuchni

Lacobel to szkło dekoracyjne typu „float”, czyli lakierowane szkło płaskie.

Coraz częściej wśród projektantów wnętrz pojawia się propozycja lacobelu w kuchni. Brzmi ciekawie, ale co to właściwie jest? Lacobel to szkło dekoracyjne typu „float”, czyli lakierowane szkło płaskie. Obecnie na rynku oferowanych jest kilka grubości szkła lacobel, z różnym przeznaczeniem:

  • 2 mm – element stricte dekoracyjny, mała odporność na działanie czynników mechanicznych;

  • 4 mm – laminowane – w razie stłuczenia szyba nie rozsypuje się na kawałki (zachowuje się jak szyba w samochodzie), stosowana w kuchniach i łazienkach;

  • 6 mm – sprawdzi się w każdym pomieszczeniu, również jako wypełnienie frontów;

  • 8 mm oraz 10 mm – materiał na drzwi wewnętrzne oraz elementy wykończenia ścian oraz zabudowy meblowej.

Lacobel jest także dostępny w wersji przezroczystej, półprzezroczystej, lakierowanej (również ze wzorem). Coraz częściej spotyka się propozycje  szkła lacobel z grafiką. Dla osób poszukujących niebanalnych rozwiązań producenci proponują również przezroczyste szkło lacobel z tzw. insertem, czyli ozdobnym wkładem (liście, kamyki, mata bambusowa itp.).

Zalety lacobeli:

  • możliwość personalizacji,

  • szkło łatwe do utrzymania w czystości,

  • uniwersalność – pasuje do każdego wnętrza i stylu,

  • trwałość – wysoka odporność na uszkodzenia,

  • odporność na wilgoć oraz wysokie temperatury.

Wady lacobeli:

  • ograniczony wybór kolorów,

  • w przypadku uszkodzenia trzeba wymieniać cały element (montaż w jednym kawałku),

  • w przypadku błędnych pomiarów (rozmieszczenie gniazdek) konieczne jest wykonanie nowego elementu,

  • brak możliwości hartowania fragmentu szkła wokół kuchenki i piekarnika.

Nadal nie jesteś przekonany? Lacobel czy szkło hartowane do kuchni? Sprawdźmy zatem, co oferuje szkło hartowane.

Szkło hartowane w kuchni

Odmienny sposób produkcji szkła hartowanego sprawia, że jest ono wyjątkowo odporne na działanie czynników mechanicznych oraz wahania temperatur (wysokie/niskie), co czyni je wyjątkowo bezpiecznym. Szkło hartowane wykorzystuje się nie tylko w kuchniach, ale także w wielkopowierzchniowych przestrzeniach, gdzie tradycyjne szkło w przypadku pęknięcia mogłoby stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzkiego.

Od szkła float różni się końcowym etapem produkcji – po podgrzaniu powierzchni do temperatury 600 stopni Celsjusza, szybę poddaje się gwałtownemu schłodzeniu sprężonym powietrzem, dzięki czemu w jej wnętrzu powstają naprężenia rozciągające.

Zalety szkła hartowanego:

  • 5-7 razy mocniejsze od zwykłego szkła,

  • przy stłuczeniu rozpada się na wiele drobnych, obło zakończonych kawałków,

  • odporna na szok termiczny (wahania temperatur),

Wady szkła hartowanego:

  • nie można poddawać go obróbce – szlifowanie i wycinanie otworów musi odbywać się przed hartowaniem,

  • wykonywane pod zamówienie – trzeba dokładnie zmierzyć ulokowanie wszelkich otworów i wycięć,

  • proces hartowania uniemożliwia produkcję idealnie płaskiej tafli (możliwe małe odciski, drobne czarne nitki z cyny, ugięcia, pęcherzyki),

  • ograniczona ilość kolorów.

Lacobel czy szkło hartowane?

Jeśli nadal zastanawiasz się, co będzie lepsze – lacobel czy szkło hartowane do kuchni, wybór tak naprawdę zależy od Ciebie i Twoich oczekiwań. 

Oba rozwiązania cechuje odporność na wilgoć i zabrudzenia, a także łatwość w czyszczeniu. W obu przypadkach tafle wykonuje się pod zamówienie, przy dokładnym mierzeniu wszelkich otworów i wycięć, których dokonuje się na etapie produkcji – nie po.

W przypadku tego materiału masz większy zakres wzorów i kolorów, dzięki czemu dopasujesz je praktycznie do każdego stylu wnętrz. Natomiast szkło hartowane jest bezpieczniejsze w przypadku uszkodzenia i pęknięcia.

Odmienny sposób produkcji szkła hartowanego sprawia, że jest ono wyjątkowo odporne na działanie czynników mechanicznych oraz wahania temperatur.