Remont kuchni nie odbywa się tak często jak w przypadku salonu czy pokoju dziecięcego. Gdy już podjąłeś decyzję o odświeżeniu wyglądu kuchni, pojawia się pytanie: co dać między dolnymi a górnymi szafkami? Jeśli zwykłe płytki ścienne nie wzbudzają Twojego zainteresowania – mamy rozwiązanie! Postaw na nowoczesne i efektowne szkło hartowane albo lacobel. Sprawdź, co w Twoim przypadku sprawdzi się lepiej: lacobel czy szkło hartowane do kuchni?
Lacobel do kuchni
Coraz częściej wśród projektantów wnętrz pojawia się propozycja lacobelu w kuchni. Brzmi ciekawie, ale co to właściwie jest? Lacobel to szkło dekoracyjne typu „float”, czyli lakierowane szkło płaskie. Obecnie na rynku oferowanych jest kilka grubości szkła lacobel, z różnym przeznaczeniem:
2 mm – element stricte dekoracyjny, mała odporność na działanie czynników mechanicznych;
4 mm – laminowane – w razie stłuczenia szyba nie rozsypuje się na kawałki (zachowuje się jak szyba w samochodzie), stosowana w kuchniach i łazienkach;
6 mm – sprawdzi się w każdym pomieszczeniu, również jako wypełnienie frontów;
8 mm oraz 10 mm – materiał na drzwi wewnętrzne oraz elementy wykończenia ścian oraz zabudowy meblowej.
Lacobel jest także dostępny w wersji przezroczystej, półprzezroczystej, lakierowanej (również ze wzorem). Coraz częściej spotyka się propozycje szkła lacobel z grafiką. Dla osób poszukujących niebanalnych rozwiązań producenci proponują również przezroczyste szkło lacobel z tzw. insertem, czyli ozdobnym wkładem (liście, kamyki, mata bambusowa itp.).
Zalety lacobeli:
możliwość personalizacji,
szkło łatwe do utrzymania w czystości,
uniwersalność – pasuje do każdego wnętrza i stylu,
trwałość – wysoka odporność na uszkodzenia,
odporność na wilgoć oraz wysokie temperatury.
Wady lacobeli:
ograniczony wybór kolorów,
w przypadku uszkodzenia trzeba wymieniać cały element (montaż w jednym kawałku),
w przypadku błędnych pomiarów (rozmieszczenie gniazdek) konieczne jest wykonanie nowego elementu,
brak możliwości hartowania fragmentu szkła wokół kuchenki i piekarnika.
Nadal nie jesteś przekonany? Lacobel czy szkło hartowane do kuchni? Sprawdźmy zatem, co oferuje szkło hartowane.
Szkło hartowane w kuchni
Odmienny sposób produkcji szkła hartowanego sprawia, że jest ono wyjątkowo odporne na działanie czynników mechanicznych oraz wahania temperatur (wysokie/niskie), co czyni je wyjątkowo bezpiecznym. Szkło hartowane wykorzystuje się nie tylko w kuchniach, ale także w wielkopowierzchniowych przestrzeniach, gdzie tradycyjne szkło w przypadku pęknięcia mogłoby stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzkiego.
Od szkła float różni się końcowym etapem produkcji – po podgrzaniu powierzchni do temperatury 600 stopni Celsjusza, szybę poddaje się gwałtownemu schłodzeniu sprężonym powietrzem, dzięki czemu w jej wnętrzu powstają naprężenia rozciągające.
Zalety szkła hartowanego:
5-7 razy mocniejsze od zwykłego szkła,
przy stłuczeniu rozpada się na wiele drobnych, obło zakończonych kawałków,
odporna na szok termiczny (wahania temperatur),
Wady szkła hartowanego:
nie można poddawać go obróbce – szlifowanie i wycinanie otworów musi odbywać się przed hartowaniem,
wykonywane pod zamówienie – trzeba dokładnie zmierzyć ulokowanie wszelkich otworów i wycięć,
proces hartowania uniemożliwia produkcję idealnie płaskiej tafli (możliwe małe odciski, drobne czarne nitki z cyny, ugięcia, pęcherzyki),
ograniczona ilość kolorów.
Lacobel czy szkło hartowane?
Jeśli nadal zastanawiasz się, co będzie lepsze – lacobel czy szkło hartowane do kuchni, wybór tak naprawdę zależy od Ciebie i Twoich oczekiwań.
Oba rozwiązania cechuje odporność na wilgoć i zabrudzenia, a także łatwość w czyszczeniu. W obu przypadkach tafle wykonuje się pod zamówienie, przy dokładnym mierzeniu wszelkich otworów i wycięć, których dokonuje się na etapie produkcji – nie po.
W przypadku tego materiału masz większy zakres wzorów i kolorów, dzięki czemu dopasujesz je praktycznie do każdego stylu wnętrz. Natomiast szkło hartowane jest bezpieczniejsze w przypadku uszkodzenia i pęknięcia.