Fundusze europejskie flaga logotyp Rzeczpospolita Polska flaga Unia Europejska flaga logotyp

Jaki garnek do gotowania na parze 2022 - ranking?

Garnek do gotowania na parze to nieskomplikowane urządzenie dające wiele możliwości.

Coraz więcej osób podejmuje decyzję o zmianie stylu życia, co wiąże najczęściej z większą aktywnością fizyczną oraz zdrowszą dietą. Pomocny w wytrwaniu w tym postanowieniu może być praktyczny sprzęt kuchenny, który umożliwia nam szybkie i proste przygotowanie smacznych, ale przede wszystkim zdrowych potraw. Mowa tu oczywiście o naczyniu do gotowania na parze. Jaki garnek do gotowania na parze wybrać? Przedstawiamy ranking najlepszych modeli!

Najważniejsze zalety gotowania na parze

Jaki garnek do gotowania na parze wybrać?

Garnek do gotowania na parze to nieskomplikowane urządzenie dające wiele możliwości. Przede wszystkim niemal całkowicie ograniczamy dzięki niemu użycie tłuszczu podczas gotowania. W przeciwieństwie do smażenia czy pieczenia gotowanie na parze nie wymaga bowiem używania oleju czy masła. Taki sposób przygotowania potraw pozwala zachować ich wyjątkowy aromat, ale także najważniejsze składniki odżywcze, dzięki czemu nasze posiłek staje się jeszcze bardziej wartościowy. 

Garnki do gotowania na parze to najczęściej naczynia złożone z kilku poziomów. Umożliwia to jednoczesne przygotowanie wszystkich potrzebnych części potrawy – na jednym z poziomów możemy przygotować mięso, na drugim ryż lub kaszę, na kolejnym zaś warzywa. Co więcej, wszystko to możemy przygotować w naprawdę krótkim czasie! 

Najlepsze garnki do gotowania na parze

5. Wmf Mini

Otwierającym ranking modelem, jest garnek do gotowania na parze marki Wmf. Kompaktowy model z serii Mini to doskonały wybór dla osób, które dopiero rozpoczynają swoja przygodę z gotowaniem na parze. Świetnie sprawdzi się on przy przygotowywaniu zarówno mięs, jak i warzyw oraz dodatków zbożowych. 

Garnek wykonany został z wysokiej klasy odpornej stali nierdzewnej. Wyposażony został w specjalnie wzmocnione dno TransTherm, które gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła, a co za tym idzie prawidłowe przygotowanie każdej potrawy. Garnek może być używany zarówno na kuchence gazowej, jak i elektrycznej.

4. Silit

Kolejnym modelem, który zdecydowanie zasługuje na uwagę jest garnek marki Silit ze specjalnym wkładem. Model o pojemności niemal 6 litrów doskonale poradzi sobie z każdym rodzajem potrawy, gwarantując jej szybkie przygotowanie i doskonały smak. Garnek wykonany został z trwałego i mocnego materiału Silitherm, który zapewnia utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jej równomierne rozprowadzenie. Garnek charakteryzuje się nie tylko dużą skutecznością działania, ale też nowoczesnym designem. Może on być używany zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. 

3. Konighoffer Senso 24

Kolejne miejsce w rankingu zajmuje nowoczesny, czteroczęściowy garnek do gotowania na parze marki Konighoffer Senso 24. Umożliwia on szybkie i proste przygotowanie dwóch składników posiłku jednocześnie. Możemy więc w jednym czasie przyrządzić na parze mięso lub rybę oraz warzywa. 

Garnek wykonany został z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wyposażony jest w dwa osobne wkłady oraz pokrywkę z odpornego szkła, ze stalowym wykończeniem oraz specjalnym odpowietrznikiem na parę. Wkłady o średnicy 24 centymetrów pozwalają na przygotowanie zdrowej i smacznej potrawy co najmniej dla dwóch osób. 

2. AMBITION Kenya

Jaki garnek do gotowania na parze zasługuje na uwagę? Zdecydowanie garnek Geo marki Ambition, który plasuje się na drugim miejscu naszego rankingu. Wykonany z odlewanego aluminium oraz najwyższej jakości szkła, doskonale sprawdza się w kuchni, umożliwiając szybkie przygotowanie pysznych i zdrowych potraw. Aluminium, z którego wykonany jest garnek doskonale przewodzi i zatrzymuje ciepło, dzięki czemu potrawy przygotowywane są szybko, a ich najważniejsze wartości odżywcze zostają zachowane. 

Co więcej, garnek do gotowania na parze Geo odznacza się także nietuzinkowym designem, który urozmaici wystrój każdej kuchni. 

1. Alessi La cintura di Orione

Pierwsze miejsce w rankingu zajmuje garnek z serii La cintura di Orione. Produkty z tej linii używane były już w XIX wieku przez włoskich kucharzy. Garnek wykonany został z najwyższej jakości stali nierdzewnej, która odznacza się nieprzeciętną trwałością, ale też odpornością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne i korozję. Materiał, z którego wykonany został garnek, jest również odporny na działanie kwasów, które zawarte są zarówno w przygotowywanych przez nas potrawach, jak i środkach czyszczących. 

Garnek odznacza się imponującym rozmiarem oraz idealnie cylindrycznym kształtem. Doskonale sprawdza się podczas gotowania na parze, ale także do przygotowywania dużych porcji zup. Garnek może być używany na kuchni gazowej, elektrycznej oraz indukcyjnej. 

Garnki wykonane zostały z wysokiej klasy odpornej stali nierdzewnej.